Avaluació inicial, apunts i exercicis

Avaluació Inicial

La revolució burgesa (I) Apunts:
                                     Què és una revolució burgesa?
                                     Exercici 1
                                      Les causes d' una revolució burgesa
                                     Exercici 2

La revolució burgesa (II) Apunts:
                                  Característiques d'una revolució burgesa
                                  Exercici 3
                                      

Avaluació Inicial
La Revolució Burgesa(II)

Avaluació Inicial del tema la Revolució burgesa

  1. Expliqueu què vol dir Revolució.

  2. Qui va dirigir les revolucions burgeses?

  3. Què suposa políticament una Revolució burgesa:
    a)acabar amb la monarquia   
    b) acabar amb la monarquia absoluta           
    c) establir una democràcia.

  4. Els objectius socials de la Revolució burgesa són:
    a) establir una societat jerarquitzada 
    b) acabar amb els privilegis            
    c) establir una societat classista

  5. Definiu:
    • L'època de les revolucions
    • Constitució
    • nació
    • nacionalisme.

  6. Expliqueu què significa"separació de poders" i sobirania nacional".

Tornar a l'índex del T.2

Apunts per estudiar: Les característiques de les revolucions burgeses. Les revolucions burgeses tenen les següents característiques:
-les revolucions burgeses van passar entre 1770 i 1870. Van començar a les colònies angleses d’Amèrica (independència dels EEUU, 1776),  després van passar a Europa (Rev. Francesa, 1789) i es va extendre per tots els països europeus al llarg del S.XIX, i, en aquest mateix segle, va  tornar a Amèrica (independència de les colònies espanyoles, 1824).
-per lluitar contra l’absolutisme, la burgesia va aconseguir alguns aliats:  Les revolucions burgeses les va dirigir l’alta burgesia però també van participar-hi altres grups socials com la petita burgesia, els pagesos o, fins i tot, en alguns països, la noblesa.
-per lluitar contra l’absolutisme, i acabar amb els privilegis la burgesia va  defensar unes noves  idees polítiques. Aquestes noves idees es difondran al llarg del s. XIX i seran les ideologies revolucionàries que la burgesia va utilitzar per defensar els seus interessos. Aquestes  noves idees heredades de la Il.lustració es diuen: liberalisme i nacionalisme. Les ideologies polítiques de la burgesia revolucionària del segle XIX seran, per tant,  el liberalisme i el nacionalisme.
            El liberalisme és una ideologia que defensa les llibertats individuals, drets que no existien en l’Antic Règim i que la burgesia creia que tothom havia de tenir: llibertat personal (anti-esclavisme), llibertat de pensament, llibertat de religió, llibertat d’expressió, llibertat de propietat i llibertat de domicili, entre altres.
            El nacionalisme és una ideologia que defensa que les nacions també han de ser lliures i han de tenir el seu propi govern (autogovern). En comptes de la soberania del monarca, defensen la soberania nacional (de la nació). Per això, algunes revolucions burgeses van ser també guerres per crear nous Estats nacionals (Independència dels EEUU -1776-,  Unificació d’Alemanya -1870-,  Unificació d’Itàlia -1870-).


Tornar a l'inici del T.2

Exercici 3

1. Defineix  amb les teves paraules:  revolució burgesa, liberalisme, nació, nacionalisme.
2. Fes un esquema en claus sobre les característiques de les revolucions burgeses.
3. Contesta les preguntes relacionades amb el text següent:
            Els representants del poble francès, constituïts en Assemblea Nacional han resolt exposar en una declaració solemne els drets naturals i sagrats de l'home [...]
Article 1. Els homes neixen i romanen lliures i iguals en drets.  
Article 3. El principi de tota sobirania resideix essencialment en la nació.
Article 6. La llei és l'expressió de la voluntat general. Tots els ciutadans tenen dret a contribuir personalment, o mitjançant els seus representants, a la seva formacio. La llei ha de ser idèntica per a tothom, tant per protegir com per castigar.
Article 11. La lliure comunicació dels pensaments i de les opinions és un dels drets de l'home més preuats. Tot ciutadà pot, doncs, parlar, escriure, imprimir lliurement (...)
Article 17. Essent la propietat un dret inviolable i sagrat, ningu no pot ser-ne privat, llevat dels casos en què la necessitat pública, legalment comprovada, ho exigeixi d'una manera evident, i sota la condició d’una indemnització justa i prèvia.

  DECLARACIÓ DELS DRETS DE L'HOME I DEL CIUTADÀ (1789)

a) Que és la Declaració dels Drets de l'home i del ciutadà?
b) Explica amb les teves paraules l'article 3, i digues quina
    diferencia essencial hi veus respecte a la sobirania de
   l'Antic Regim.
c) Explica amb les teves paraules l'article 6, creus que suposa
   la implantació d'una democràcia?.
d) Explica amb les teves paraules l'article 17 i digues a qui
    pertanyien les grans propietats durant l'Antic Règim.


Tornar a l'inici del T.2

 

La Revolució Burgesa(I)

Apunts per estudiar:Què és una Revolució Burgesa? Entre 1770 i 1870 es donarà al món occidental un llarg procés de canvis d’estructures o revolucions que acabaran amb les estructures de l’Edat Moderna i iniciaran l’Edat Contemporània. Per això aquest període es diu L’Època de les revolucions.  L’època anterior (economia agrària, societat estamental, monarquia absoluta) es coneix amb el nom d’Antic Règim. Amb les revolucions, l’economia agrària passarà a ser industrial, la societat estamental passarà a ser una societat en classes i l’Estat absolut passarà a ser un Estat Liberal. La revolució econòmica ja sabeu que és la revolució industrial. La revolució social i política es diu revolució burgesa. En el tema actual estudiarem la revolució burgesa en termes generals.
            La revolució burgesa és una revolució social i política anti-absolutista dirigida per la burgesia. La finalitat de la burgesia en fer aquesta revolució era posar fi a la societat estamental i a l’Estat absolut per convertir-se en la classe dominant; l’objectiu social era establir una societat classista; l’objectiu polític era  establir un Estat Liberal.

 

Exercici 1 sobre el concepte de Revolució burgesa

1 Defineix  els següents conceptes: revolució,  burgesia, privilegi, Estat  absolut, societat estamental, revolució burgesa, societat classista.  
2. Fes un esquema de les estructures econòmiques, socials i polítiques de l’Antic Règim.

 

Apunts per estudiar:Les causes de les Revolucions burgeses La burgesia voldrà fer la revolució per una sèrie de causes:
-econòmiques: la burgesia considera que la política econòmica de l’Antic Règim no permet un desenvolupament del capitalisme i això li perjudica.
-socials: la burgesia considera que la societat estamental li perjudica perquè la burgesia no té privilegis.
-polítiques: la burgesia considera que l’Estat Absolut  li perjudica perquè no li permet tenir poder polític ja que el rei tenia el poder legislatiu, executiu i  judicial.
-ideològiques: la burgesia considera que les idees tradicionals, la cultura i els valors que hi havia no li convenen i comença a buscar altres idees. Els intelectuals que van crear aquestes noves idees es diran il.lustrats i el moviment ideològic que defensaran es nomenarà Il.lustració. Els seus principis seran de seguida acceptats per la burgesia.

Exercici 2

  1. Defineix:  Antic Règim, Il.lustració.      
  2. Fes un esquema en claus sobre les causes de les revolucions burgeses.
  3. Situa en un eix cronològic: l'Antic Règim, l'època de les revolucions.


Tornar a l'inici del T.2